מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

מה שמגיע לנו ובכלל לא ידענו

כשאנו מתמודדים עם מצב רפואי מורכב, אנחנו רוצים לקבל את הטיפול המיטבי. דני רופ, חזאי ומגיש טלוויזיה, מתנדב באגודה, לשעבר חבר הנהלה, מספר על מה ש''חשוב לדעת''.

דני רופכשאנחנו מתמודדים עם מחלה או מצב רפואי מורכב, אנחנו רוצים לקבל את הטיפול הטוב ביותר, לנו וליקירינו. במקרה שלי, לפני מספר שנים אבי נפטר מזיהום לאחר שאושפז בבית-חולים לניתוח פשוט יחסית, במהלך תקופה זו, נחשפתי לא רק לבעיות של מערכת הבריאות הציבורית, כמו הצפיפות, העומס, והמחסור ברופאים ואחיות, אלא גם לעובדה שישנן זכויות רבות למטופלים בישראל. זכויות, שלרוב איננו מודעים להן.

מה מגיע לנו, מה אומר החוק ולמי פונים? שני חוקים עיקריים מתייחסים בדיוק לזה: חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק זכויות החולה שקובעים את הזכויות של כל אדם המבקש או מקבל טיפול רפואי במערכת הבריאות בישראל. ישנם עוד חוקים רלוונטיים, חוזרים ונהלים של משרד הבריאות שמתעדכנים כל הזמן, פסקי-דין, תקנות ועוד. הידע הזה חיוני, אך רוב הישראלים, ואני ביניהם - לא מודעים אליו, אלא אם עשו תואר במשפטים עם התמחות בבריאות.

בעידן הידע האינסופי, אנחנו צריכים מידע בשפה ברורה וידידותית - ובעיקר בקצרה. האגודה לזכויות החולה בישראל לקחה את כל הידע העצום הזה, פישטה אותו והנגישה את המידע החיוני לכם ביותר – לדף קצר אחד, שמרכז את עיקרי הזכויות הבסיסיות ביותר של החולים בישראל, תחת 3 קטגוריות עיקריות: הרופא/ה שלי, הבדיקה שלי והתרופה שלי: המידע המינימלי שאתם צריכים וחייבים לדעת על הזכויות שלכם ולמי ניתן לפנות כדי למצותן.

הרופא/ה שלי

זכותכם לבחור את קופת-החולים שתספק לכם שירות, את המוסד הרפואי שבו תטופלו ואת הרופא שיטפל בכם. הרופאים מחויבים להגיע לאבחנה מדויקת ככל הניתן, להחליט על הטיפול שהכי מתאים, ולהשגיח כי הוא יינתן למטופל (שיקול דעתם הוא זה שקובע - כאשר החוק מטיל עליו את האחריות הישירה לכך, עם עילה לאחריות שילוחית לקופה / בי"ח המעסיק אותם). זכותכם לעבור בין קופות-חולים ונותני השירותים (כמו רופאים מומחים, בתי חולים ומכונים) שנמצאים בהסדר עם הקופה שלכם. אבל ישנם גם מקרים שזכותכם לבחור נותן שירות שלא נמצא בהסדר. המידע המלא - כאן.

הבדיקה שלי

זכותכם להגיע לאבחנה רפואית מדויקת ככל הניתן, לכן במידה ונדרשת לכם הפנייה לבדיקות עזר במכונים או מרכזים רפואיים והתייעצויות עם גורמים נוספים, אתם זכאים לקבלה, בכפוף לכלול בסל שרותי הבריאות. כשתצטרכו בדיקה או שירות המסופקים ע"י נותן שירותים "חיצוני" לקופת-החולים - תידרשו להציג "טופס 17" (התחייבות הקופה לשלם עבור השירות). לעיתים, קופות-החולים מסרבות לאשר את ההפנייה. חשוב שתדעו שמקרים אלו כפופים לנהלים מאוד ברורים. למשל, במקרים דחופים (ניתן להפנותכם גם ללא אישור מקדים), כשאין תור זמין (חובה למצוא לכם ספק אחר, גם אם הוא לא נמצא בהסדר עם הקופה) או אם מפנים אתכם לבדיקה "זולה יותר" (כגון צילום CT במקום MRI. במקרים אלו, אם הרופא יתעקש ויורה מפורשות על בדיקה ספציפית - על הקופה חובה לממן אותה). המידע המלא - כאן.

התרופה שלי

זכותכם לקבל את הטיפול התרופתי המתאים לכם ביותר. קופות החולים מחויבות לספק למבוטחיהן תרופות הכלולות בסל הבריאות בכפוף להנחיות הטיפוליות של התרופה ולשיקול הדעת של הרופא המטפל, כאשר הוא צריך להציג בפניכם את האפשרויות הטיפוליות הקיימות, בין אם הן כלולות בסל הבריאות ובין אם אינן כלולות בסל. זכותכם לקבל בדיוק את התרופה שהרופא רשם לכם ואם מאשרים לכם טיפול אחר – חשוב מאוד לבדוק מול הרופא האם זה בסדר לקחת את הטיפול החלופי שהציעו לכם. אי אפשר לתת לכם טיפול ללא שתסכימו לו ולשם כך אתם חייבים לקבל מהרופא שלכם את כל המידע הקשור לאבחנה, למהות הטיפול המוצע, סיכויי הצלחתו, לסיכונים ולטיפולים חלופיים. חשוב שתדעו שאם הרופא נותן הוראה מפורשת לנפק תרופה מסוימת, קופת החולים או הרוקח לא רשאים לספק לכם תרופה חלופית. כשאין הוראה כזו, הקופה רשאית לספק את התרופה הזולה יותר, בתנאי שהיא מתאימה לכם. היה ויהיו לכם תופעות לוואי בעקבות החלפת התרופה תפנו לרופא שלכם בדרישה לקבל את התרופה הקודמת. המידע המלא - כאן.



למי פונים כאשר הזכויות הללו אינן מתקיימות?

קודם כל - למוקדי פניות הציבור של קופות-החולים, אם סורבתם – פנו לנציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות בנוסף – מומלץ לפנות לארגוני סיוע ועמותות חולים, היכולים לספק לכם ליווי פרטני, מידע וסיוע נרחב ללא עלות, כולל קליניקות משפטיות באוניברסיטאות המעניקות סיוע משפטי חינם. למידע ואיתור שירותי הסיוע – לחצו כאן.

חשוב לדעת  חשוב לדעת ש... ˂

כל המידע מרוכז בדף "הזכות שלי לבריאות", הנמצא בקישור זה.

אז תזכרו: הרופא שלי, הבדיקה שלי, והתרופה שלי. זו זכותכם - הזכות לבריאות!

לסירטון בו מציג דני רופ את עיקרי הדברים  לחצו כאן

מידע נוסף כל הזכויות בדף אחד - אצלכם בנייד