מושתלי איברים - כבד, כליה, לב וריאות נוטלים, למשך כל ימי חייהם, תרופות למניעת דחיית השתל. תרופות אלה מדכאות את מערכת החיסון, ועל כן חושפות את המושתלים לזיהומים ומציבות אותם לכאורה בסיכון גבוה להידבקות בנגיף הקורונה. בנוסף, רבים ממושתלי האיברים סובלים מתחלואה נוספת כחלק מתופעות הלוואי של התרופות נוגדות הדחייה - יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי הדם, מחלות אלה מגדירות אותם בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר .
מציאות זו מציבה בפני מושתלי האיברים שאלות רבות כגון:
האם להפחית במינוני תרופות נוגדות דחייה על מנת לחזק את מערכת החיסון?
המומחים מזהירים את ציבור המושתלים מפני שינוי במינוני התרופות ובזמני לקיחתן שלא על דעת הגורם הרפואי המטפל, וזאת מחשש לדחייה של האיבר המושתל, שהינה מסוכנת אף יותר מהידבקות בנגיף הקורונה. אצל מושתלי כליה הפסקה בטיפול התרופתי עלולה לגרור חזרה לדיאליזה ואצל מושתלי לב, ריאות וכבד מדובר בסכנת חיים מיידית.
האם לוותר על הביקורת השגרתית במרפאת מעקב למושתלי איברים, מחשש להדבקות בקורונה בבי"ח?
גם כאן, המומחים ממליצים שלא לוותר על הביקורת שהינה חיונית לשמירה על האיבר המושתל ועל חיי המושתל. בדיקות המעקב והביקורת מאפשרים לרופא/ה המטפל/ת לאזן את הטיפול התרופתי כך שמחד הדיכוי החיסוני יצמצם את החשיפה של החולה לזיהומים ומאידך לא יהיה כזה שיגרום לדחיית האיבר המושתל.
גם החוששים מחשיפה לבתי חולים, חשוב שלא יוותרו על הביקורת השגרתית ללא התייעצות עם מרפאת המעקב בבית החולים, שאותו ניתן לבצע בד"כ גם בשיחה טלפונית עם הרופא או עם אח/ות מרפאת המעקב.
חשוב לדעת שחלק מבדיקות המעקב ניתן לבצע בקהילה, וקיימת אפשרות שלקיחת בדיקות הדם תבוצע בבית.
אין ספק שהמציאות החדשה מובילה לשינוי באורח החיים ובסדר היום, גורמת להתמודדות עם מצב מורכב המעלה רגשות כגון חרדה, דיכאון, תחושה של חוסר ודאות, כעס, עצב, תחושת בדידות ומועקה. גם הקלות הריחוק החברתי שניתנו לכלל האוכלוסייה אינן מקלות על אוכלוסיית המושתלים, ההיפך הוא, בעת הזו מומלץ למושתלי איברים לנקוט משנה זהירות והם נדרשים להמשיך להימנע מהתקהלויות ולשהות במרחב הביתי.
כדי להתמודד עם התחושות הקשות, חשוב שמושתלי איברים כמו גם אוכלוסיות אחרות הנמצאות בסיכון, יתייחסו לתקופה זו כאל אתגר והזדמנות ליהנות מדברים קטנים. לקבל את השגרה שנוצרה, ולהסתכל קדימה באופטימיות חרף מורכבות המצב. לקחת אחריות על הבריאות ככל הניתן ולייצר שגרה הכוללת פעולות מרגיעות, ארוחות מסודרות ופעילות גופנית, ככל הניתן. בנוסף, ניתן להיעזר בשירותי הקופה לשם קבלת תמיכה וייעוץ רגשי, להתמודדות עם החששות המובנים.
וכמובן - להמשיך להקפיד הקפדה יתרה על עטיית מסיכה, שטיפת ידיים תכופה וריחוק חברתי, לשם שמירה על הבריאות.
נכתב על ידי שרה שומוביץ וקסלר, רכזת פורום מושתלי איברים, בשיתוף האגודה לזכויות החולה.