מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

תשאלו! תדרשו! ידע הוא כוח בידי המטופל

המגמה שהולכת ומתרחבת בעולם הרפואה כיום הינה הגדלת המעורבות והאחריות של המטופל בניהול מצבו הרפואי. הרעיון המרכזי בלב תפיסה זו הינו העצמת המטופל.

מהי העצמה?

תהליך העצמה נועד לפתח את האמונה ביכולת שלנו, לחזק את המוטיבציה להתנהגות פרואקטיביות ומעורבות אישית בתחומים השונים של חיינו, ומכאן ללקיחת אחריות על מהלך החיים בכלל. הרקע הפילוסופי של העצמה מבוסס על תיאוריות מתחום הפסיכולוגיה ההומניסטית שמדגישה ערכים של בחירה, זכויות וחירות, אחריות אישית, ועצמאות.

העצמה, מידע רפואי ומיצוי זכויות במערכת הבריאות

בדומה לתחומי חיים שונים, כך גם בתחום הבריאות, העצמה מיועדת למימוש מיטבי של הזכות לבריאות אך מעבר לעיקרון - תהליך המימוש מבוסס על מידע רפואי והבנת המצב. כדי שמטופל יהיה מסוגל להיות מעורב ולקחת אחריות הוא זקוק למידע רפואי ספציפי למצבו: להבין את הנסיבות הרפואיות בהן הוא נתון, להבין את מהלך המחלה, את תהליכי הטיפול הנדרשים, להבין את מהות הבדיקות ומטרתן, וכן את הממצאים והוראות הטיפול, לרבות סיכויים וסיכונים. למרות מידע רפואי שקיים באתרי אינטרנט שונים, הערוץ האפקטיבי ביותר לקבלת מידע רפואי רלבנטי למצבו הינו ללא ספק השיח בין מטופל למטפל.

חוק זכויות החולה (1996) מחייב את המטפל למסירת מידע אודות המחלה והטיפול בה, ומכאן מתחייבת בעצם אחריותו גם לתהליך ההעצמה. אבל השטח מלמד כי קיימים עדיין ליקויים בכמות ואיכות המידע שנמסר למטופל ביוזמת המטפל. הטענה הרווחת היא שמחסור במשאבי כוח אדם וזמן הם החסמים המרכזיים לשיח יעיל ואפקטיבי, ואולם, לטעמי, החסם המרכזי להיעדר השיח טמון  בקושי לקבל את עיקרון העצמת החולה ולפעול לאורו. לכן, המטופל צריך לקחת על עצמו את היוזמה והאחריות לקבלת המידע, ולגלות עניין בהשגתו, גם אם הגורם המטפל איננו חש בנוח עם מעורבות זו. מתוך כך מומלץ ונכון להגיע למפגש עם המטפל מוכנים עם שאלות ובקשות יזומות להסברים אודות מהלך המחלה והטיפול בה. ככל שנדע יותר נוכל להיות שותפים בקבלת החלטות.

מערכת הבריאות הינה מורכבת ולמרות שלא קל להתמודד עם מציאות זו, על מנת למקסם את מימוש הזכויות הרפואיות כדאי להכיר את דרכי פעולתה, ובעיקר להכיר את ערוצי המידע השונים אודות זכויות רפואיות. רשימת ההטבות והזכויות הינה ארוכה ומפורטת, ולא תמיד מובנת ובהירה דייה לציבור המשתמשים. לפעמים אף חסרה שקיפות בהצגת המידע, ונדרש מטופל אקטיבי שיבדוק ויוודא את זכויותיו, תוך דרישה להסיר את המחסומים לקבלת מידע שקוף ומדוייק. אמנם בשנים האחרונות חל שיפור בהנגשת המידע אודות זכויות רפואיות במדיה ובמוקדים אנושיים, ועדיין חלק גדול מהציבור הישראלי מתנהל בפאסיביות מול מערכת הבריאות, אינו יודע את הזכויות המגיעות לו מכוח החוק ומתוך כך אינו תובע את מימושן.

העצמת מטופלים – מה יצא לנו מזה?

מעבר למשמעות הערכית של מיקום המטופל במרכז, יש למהלך ערך מוסף הן ברמה הפרטנית והן ברמת המערכת, בבחינת WIN-WIN:

העצמת המטופל תכוון את המטופל לצריכה נבונה, ממוקדת מטרה ואיכותית יותר של שירותים רפואיים, שהוא בבחינת "יעד מבוקש "גם מצד מערכת הבריאות. מטופל שמקיים שיח הדדי עם מטפליו, מבין היטב את מצבו הבריאותי ובקיא בזכויותיו הרפואיות , יממש את זכותו לבריאות בצורה הטובה ביותר, "יטריד" פחות את גורמי הבריאות, ויפתח אמון רב יותר במערכת הבריאות הציבורית.

מטופל מעורב ואקטיבי, המנהל תקשורת אפקטיבית עם הגורם המטפל בו - ייענה (compliance) בצורה טובה יותר לתכנית הטיפולית. היענות טובה לטיפול מובילה לשיפור מדדי בריאות בקרב האוכלוסייה בכלל וזהו WIN-WIN לכל הדעות.

חשוב לחנך לא רק את המטופלים אלא גם את המטפלי ולהשריש את נושא העצמת מטופלים במערכות החינוך להכשרה למקצועות הבריאות, עבודה סוציאלית, בהשתלמויות מקצועיות וכדומה. בואו נשים את העצמת המטופל על המפה, ונהפוך את המושג והרעיון למעשה, בכך נתקדם צעד גדול קדימה במימוש הזכות לבריאות.

 

רחל לוינקופף אייל - אימון אישי וניהולי , מרצה ומתנדבת באגודה לזכויות החולה